Συνταγές

Συνταγές με τον χειροποίητο τραχανά μας.

Χοιρινό με τραχανά και πράσο

Yλικά

  • 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
  • 2 κιλά πράσα
  • 100 γρ. τραχανά ξινό
  • 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το ζεματάμε για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα. Τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστά και τα ζεματάμε κι αυτά σε βραστό νερό.

3. Βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κρέας, σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι πιπέρι και τις ντομάτες πολτοποιημένες. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό, τον τραχανά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό.

4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τραχανάς με μανιτάρια

Yλικά

  • 100 γρ. τραχανά ξινό
  • 500 γρ. μανιτάρια champignon
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα
1 πράσινη ή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
, κόκκινη πάπρικα

Eκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά.

2. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και κόκκινη πάπρικα αν θέλουμε.

3. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και την ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να σωθούν τα υγρά.

4. Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε με τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.

Κοτόπουλο φούρνου με ξινόχοντρο τραχανά

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 400 γρ. τραχανά ξινόχοντρο
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες σε κυβάκια
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. πελτέ
  • Μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ, σβήνετε με νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αφήνετε για περίπου 5 λεπτά να πάρει μία βράση.

Σε ένα ταψί τοποθετείτε τη σάλτσα, το κοτόπουλο, το οποίο έχετε αλατοπιπερώσει και τον τραχανά. Ψήνετε στους 180 για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειάζεται ο τραχανάς επιπλέον νερό. Γαρνίρετε με ψίχες ψωμιού και φέτα.

Ντοματένια σούπα με γλυκό τραχανά, ζαμπόν και μανιτάρια

Υλικά

  • 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
  • 2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
  • 1 φλ. γλυκό τραχανά
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
  • Θυμάρι ξερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το ζαμπόν χωρίς λάδι και σε χαμηλή φωτιά για 3 – 4 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε 2 – 3 κουταλιές της σούπας λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε να τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Προσθέτετε το θυμάρι. Ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν ελάχιστο υγρό στην κατσαρόλα. Αδειάζετε τις κονσέρβες με το κονκασέ στην κατσαρόλα και προσθέτετε 2 πρέζες ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μια κούπα τραχανά γλυκό, τον κύβο του βοδινού και 5 κούπες νερό. Βράζετε για 18 – 20 λεπτά μέχρι να γίνει ο τραχανάς.

Τραχανόπιτα με ανθότυρο και άνιθο

Υλικά

  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 ματσάκι άνιθος ψιλ/νος
  • 
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλ/να
  • Αλατοπίπερο
4 κ.σ.λάδι
  • 1 φλ.τραχανάς ξινός
  • 2 κ.σ.αλεύρι
  • Λάδι και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Λαδώνετε ένα ταψάκι και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Απλώνετε το μείγμα ομοιόμορφα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά περίπου. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια για να σερβίρετε.

Πίτα με μοσχάρι και μαντζουράνα

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 

200 γρ. καρότα
  • 200 γρ. κρεμμύδια
  • 200 γρ. σέλερι
  • 

100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ντομάτες, χονδροκομμένες
  • 1 κιλό σπάλα μόσχου
  • 150 γρ. ξινό τραχανά
  • 30 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 

5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Καθαρίζουμε το κρέας από τις ίνες και τα λίπη και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ώσπου να πάρουν έντονο καφέ χρώμα. Μεταφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για τουλάχιστον 2 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μοσχάρι. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και το ξεψαχνίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Ρίχνουμε στο μπολ με το ξεψαχνισμένο κρέας τον τραχανά, τη μαντζουράνα, τη γραβιέρα και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, πάλι με τα χέρια μας, και προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα, όσο περισσότερο μπορεί να «τραβήξει» το κρέας. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και τα λαδώνουμε. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το τελευταίο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε ώσπου να γίνει το φύλλο τραγανό.

Βελουτέ σούπα με τραχανά και τραγανούς κύβους φέτας

Υλικά

  • 1½ φλ. ξινός τραχανάς
  • 
4 φλ. νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 
60 ml ελαιόλαδο
    Για τους κύβους φέτας:
  • 200 γρ. φέτα, σε κύβους
  • Περίπου 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα)
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το νερό ή τον ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζετε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας (σε γενικές γραμμές ο ξινός μαγειρεύεται συνήθως σε 10 – 15 λεπτά). Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα.
Περνάτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάτε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσετε ένα λείο μείγμα. Αν δεν χωράει όλη η ποσότητα στο μπλέντερ, την πολτοποιείτε σε δύο δόσεις, βάζοντας το μισό λάδι σε κάθε δόση. Αφήνετε τη βελούδινη σούπα κατά μέρος, ζεστή.
Εν τω μεταξύ, βάζετε κρύο νερό σε ένα μπολ και σε ένα πιάτο ρίχνετε το αλεύρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα μαζί τα κυβάκια φέτας στο νερό και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε αμέσως, αφήνοντας να στραγγίξει το νερό από τις τρύπες της κουτάλας. Τα ρίχνετε στο πιάτο με το αλεύρι και τα ανακατεύετε απαλά με τα χέρια. Τα τινάζετε, παίρνετε μικρές δόσεις και τα τηγανίζετε, γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 – 2 λεπτά. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το τυρί.
Σερβίρετε την κρεμώδη σούπα σε βαθιά πιάτα και βάζετε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.

"Πρασόρυζο" με τραχανά (αντί ρυζιού) και δεντρολίβανο

Υλικά για 4 άτομα

• 1.200 γρ. μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες πάχους 1/2 εκατοστού
• 50 ml ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό), τριμμένο
• 4 – 5 στήμονες σαφράν
• 600 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
• 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια που θα περάσουμε από το μούλτι
• 1 φλιτζάνι τραχανάς της αρεσκείας μας, όπως γλυκός ή ξινός, ή πικάντικος
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα και τα αλατίζουμε. Τα σοτάρουμε για 6 – 7 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν αρκετά και στη συνέχεια ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το σαφράν.

Ανακατεύουμε μια – δυο φορές για να σκορπίσουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών (ή το νερό).

Ρίχνουμε και τα πολτοποιημένα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τραχανά, λίγο αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 – 20 λεπτά (ανάλογα με το είδος του τραχανά και τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του), ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.

Αν χρειάζεται, ρίχνουμε επιπλέον ζεστό ζωμό ή νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος, προκειμένου το φαγητό να είναι σχετικά ζουμερό και μελωμένο.
Σερβίρουμε αμέσως και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

 

Τραχανάς ξινός με θαλασσινά

Υλικά

  • 100 γρ τραχανας ξινος
  • 700 γρ ζωμο αστακου/ νερο
  • 
4 γαριδες με κεφαλι καθαρισμενες
  • 
50 γρ χταποδι βραδμενο ψιλοκομενο
  • 5 τμχ καλαμαρακι μικρο bono
  • 50 γρ κρασι λευκο
  • 70 γρ σαλτσα ντοματα
  • πορτοκαλι
  • 1 γρ Μαστιχα σπασμενη με αλατι

Εκτέλεση

Σωταρουμε τις γαριδες τα καλαμαρακια και το χταποδι σε ελαιολαδο να παρουν χρωμα. Τα βγαζουμε σε ενα μπωλ και στο ιδιο τηγανι ριχνουμε τον τραχανα με λιγο ελαιολαδο. Ανακατευουμε κ σβηνουμε με το κρασι. Προσθετουμε την σαλτσα, την μαστιχα και τον ζωμο (νερο) σε τρεις δοσεις χωρις να σταματαμε το βρασμο του τραχανα. Μαγειρευουμε σε χαμηλη φωτια και ανακατευουμε να μην κολησει ο τραχανας. 
Οταν ο τραχανας ειναι ετοιμος ριχνουμε τα θαλασσινα να τελειωσουμε το μαγειρεμα. Αλατι και πιπερι και δοκιμαζουμε. 
Προαιρετικα δενουμε τον τραχανα με γραβιερα. Σερβιρουμε και ραντιζουμεμε ωμο ελαιολαδο
. Γαρνιρουμε με φιλετα πορτοκαλι.

Ντοματο-τραχανόσουπα με μύδια και μπούκοβο

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
• 5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. ξινό τραχανά
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 καυτερή πιπεριά
• 2 φλυτζ. ξηρό λευκό κρασί
• 4 φλυτζ. νερό
• 2 φλυτζ. ντομάτες κονσέρβας
• Αλάτι και πιπέρι
• 2 κιλά μύδια, πλυμένα (τριμμένα με το βουρτσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό και με το γενάκι τους -αν έχουν- βγαλμένο)
• 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
• 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό κομμένο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το 1 φλυτζ. κρασί και στην συνέχεια τα μύδια. Σκεπάζουμε μέχρι να ανοίξουνε τα μύδια. Σουρώνουμε για να φύγει η άμμος, και κρατάμε το ζουμί. Κρατάμε μόνον όσα μύδια ανοίξουν. Τα υπόλοιπα τα πετάμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τον τραχανά, το σκόρδο, και την καυτερή πιπεριά, ανακατεύοντας μέχρι το σκόρδο να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και 5 φλυτζ. από το ζουμί. Όταν αρχίσει να εξατμίζεται, προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη φέτα και τον μαϊντανό από πάνω, και σερβίρουμε αμέσως.

 

Τηγανιτός τραχανάς με γιαούρτι και λουκάνικα

Υλικά

  • 500 γρ. τραχανάς γλυκός
  • 
½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 λουκάνικα
  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Aλάτι, πιπέρι μαύρο
  • 3 – 4 κ. σ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Σε νερό που κοχλάζει βράζετε τον τραχανά για 4′, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα και χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο. Σουρώνετε τον τραχανά και τον κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι με λίγο λάδι σοτάρετε τα λουκάνικα και τα τοποθετείτε σ’ ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τη μαργαρίνη, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και τηγανίζετε τον τραχανά για λίγο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και ανακατεύετε. Τέλος, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το κεφαλοτύρι, μαγειρεύοντας μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρετε αμέσως με έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνταγές με τα χειροποίητα ζυμαρικά μας.